Halk arasında yerleşme kanaması olarak bilinen implantasyon kanaması, anne adaylarının en korktuğu durumlar arasında yer alıyor. Yerleşme kanaması nasıl olur? Kaç gün sürer? Ağrılı olur mu? Yerleşme kanaması belirtileri nelerdir? Ne zaman endişenilmeli? İstanbul Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kerime Binici yerleşme kanamasına dair merak edilenleri anlattı.
Yerleşme kanaması nedir? *
Halk arasında yerleşme kanaması olarak bilinen, tıbbi adıyla ‘implantasyon kanaması’; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle birkaç gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen kanamaya denir.
Yerleşme kanaması belirtileri nelerdir? *
Süresi bir ila iki gün arasında değişebilen, miktarı oldukça az ve sinirlilik, baş ağrısı, halsizlik premenstrüel semptomların eşlik etmediği kanama durumudur. İmplantasyon kanaması belirtileri aşağıdaki bulgularla ifade edilebilir:
- Rengi: İmplantasyon kanaması genellikle rengi pembe veya kahverengidir. Kendiliğinden kesilmesi beklenir.
- Yoğunluğu: Genelde lekelenme tarzında görülür. Şiddetinde herhangi bir artış beklenmez.
- Ağrı: Bu dönemde hafif ve kısa aralıklarla kramp oluşumu gerçekleşebilir.
- Göğüslerde hassasiyet: Hormonal değişimlere bağlı olarak göğüslerde hassasiyet, yerleşme kanamasına eşlik edebilir.
Yerleşme kanaması neden olur? *
Yumurta ve spermin birleşmesi ile oluşan ve birtakım değişimler sonucu rahme bağlanmaya hazır hale gelen embriyo, çeşitli mekanizmaların yardımıyla boşluklar açarak kendini rahim dokusu içerisine yerleştirir. İmplantasyon (yerleşme) denilen bu süreç esnasında, az miktarda doku kalıntısı ve kan rahme dökülerek vajinal yolla vücuttan uzaklaştırılır.
Yerleşme kanaması ne zaman, hangi aylarda olur? *
İmplantasyon nedeniyle oluştuğu için beklenen adet tarihinden birkaç gün önce olması beklenir. Daha sonraki aylarda olan kanamalar yerleşme kanaması değildir.
Yerleşme kanaması herkeste olur mu? *
Herkeste olması beklenmez. Yaklaşık gebelerin dörtte birinde olabilir. Erken başlayan adet kanaması ile karışması gebelik durumunun atlanmasına neden olabilmesi açısından önemli olabilir.
Yerleşme kanaması kaç gün sürer? Yoğunluğu nedir? *
Bir ila iki gün sürebilir. Miktarı oldukça az, lekelenme vasfındadır.
Yerleşme kanaması ne renk olur? *
Pembe ya da kahverengidir, aktif kanama beklenmez.
Yerleşme kanaması ağrılı olur mu? *
Gebelikte yerleşme kanaması olurken hafif düzeyde kramp hissedilebilir. Bu ağrı ortalama bir veya iki gün içerisinde herhangi bir tedavi uygulamadan kesilir. Burada şiddeti giderek artan ağrının bize düşündürdüğü dış gebeliği (ektopik gebelik) atlamamak önemlidir.
Yerleşme kanaması olunca ne yapmak gerekir? *
Ağrısız, beklenen adet tarihinden birkaç gün önce ve leke tarzındaki kanamalarda endişelenmeye gerek yoktur. Ama ağrı fazlaysa ve giderek artıyorsa ya da kanama miktarı fazlaysa kadın doğum muayenesi kanama nedeninin saptamak için gerekli olur.
Yerleşme kanamasında düşük olur mu? *
Kanamanın kendisi düşüğe sebep olmaz ama bu aşamada sağlıksız döllenme ya da embriyonun canlılığının devam etmemesi nedeniyle düşük olabilir. Yerleşme kanaması düşüğün sebebi ya da göstergesi değildir.
Yerleşme kanaması hangi ayda olunca endişelenilmeli? *
Yerleşme kanaması gebeliğin oluştuğu ayda beklenen adet tarihinden birkaç gün önce olur. Bunun dışındaki zamanlarda ya da sonraki aylarda olan kanamalar yerleşme kanaması değildir ve sebebinin anlaşılması için kadın doğum doktoru tarafından değerlendirme gerekir.
Özellikle şiddetli ağrının eşlik ettiği kanamalar, miktarı fazla olan kanamalar ve gebeliğin ilerleyen haftalarında olan kanamalar doktor başvurusu gerektirir.
Yerleşme kanaması ile adet kanaması farkları nelerdir? *
Yerleşme kanaması;
- Miktarı oldukça azdır.
- Süresi çok daha kısadır.
- Ağrı genellikle eşlik etmez ya da çok hafif kramplar olabilir.
- Zamanlaması beklenen adet tarihinden öncedir.
Yerleşme kanamasından ne kadar süre sonra gebelik testi yaptırabilirim? *
Kanda gebelik testinin bu dönemde pozitif çıkması beklenir. Ama negatif çıksa bile gebelik beklentisi/şüphesi varsa 2 gün sonra test tekrarlanmalıdır.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Hamileliğin en önemli 8 belirtisi! Hamilelik belirtileri ilk hafta nasıl anlaşılır?
- Doğum çantasında neler olmalı? İşte doğum çantası listesi
- Hamilelikte rahim, genital bölge, vajina ağrısı neden olur?
- Hamilelikte ay ay yapılacak tarama testleri ve tahliller
- Anne karnında down sendromu belirtileri neler? Ne zaman, nasıl anlaşılır?
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.