Günümüzde birçok insan uyku problemleriyle boğuşuyor. Sanayileşme ve modern hayatın etkisiyle daha fazla uyarana maruz kalarak uyuyan ya da hiç uyumayan kişilerde de melatonin salgılanması kısıtlı oluyor. Bu da uyku bozukluklarına yol açıyor.
MELATONİN TAKVİYESİ NE ZAMAN GEREKLİ?
Melatonini doğal yollardan desteklemek önem taşısa da yeterli olmadığı durumlarda takviye kullanmak gerekebiliyor. Çalışmalar, melatonin seviyesinin yaşla birlikte düştüğünü ve bunun da uyku bozuklukları gibi sirkadiyen ritimle ilgili şikayetleri artırabileceğini gösteriyor.
MELATONİN NEDİR, NE İŞE YARAR? *
Melatonini epifiz bezinden salgılanan mucize bir hormon olarak niteleyen Dr. Elif Pahsa, “Bu hormon, vücudun biyoritmini düzenlemekten sorumlu ve her hücreyi etkiliyor. Melatonin gece uykusunda vücudu yenileyip bağışıklığı güçlendiriyor, birçok hastalıktan korunmayı sağlıyor. Gece 23.00’te salgılanmaya başlayarak, 02.00 civarında en üst düzeye ulaşıyor. Daha sonra azalarak yerini sabaha karşı kortizol hormonuna bırakıyor. Ancak melatoninin salgılanabilmesi için karanlık bir ortam şart. En ufak bir ışık hüzmesinden bile etkilenebiliyor. Bu nedenle gece lambası kullanmamak, akşamın ilerleyen saatlerinde telefona bakmayı bırakmak gerekiyor. Telefon ekranı da mavi ışık yayarak bu salgılanmayı etkiliyor” diyor.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Gece uyku tutmadığında vücudumuzda neler oluyor?
- Neden uyuyamıyorum? diyorsanız 11 önerimiz var
- Uykusuzluğun çözümü nedir? İşte yenmesi gereken 12 besin
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.