Avrupa Birliği (AB) politikacıları, birliğin 27 üye ülkesinde kripto para ve hizmet sağlayıcılarını düzenlemek üzere dönüm noktası niteliğinde bir mevzuat üzerinde anlaşmaya vardı.
Kripto Para Çıkarmak İsteyenler İçin Şartlar Belirlendi
Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisini temsil eden politikacılar, yaklaşık iki yıldır Kripto Varlıkları Piyasaları (MiCA) mevzuatı üzerinde müzakere ediyordu. Perşembe günkü haliyle yasama paketi, kripto para dağıtıcılarının “white paper” adı verilen bir tür teknik manifesto yayınlamaları, resmi makamlara kayıt yaptırmaları ve stablecoin’ler için uygun, banka tarzı rezervler tutmaları için gereklilikleri belirledi.
MiCA’yı AB’nin karmaşık yasama sürecinde takip etmekten sorumlu parlamenter Stefan Berger, siyasetçilerin bir anlaşmaya vardığını teyit eden bir tweet attı. Haber, yaklaşık yedi saat süren görüşmelerden ayrılırken Avrupa Komisyonu’ndan Mairead McGuiness tarafından da olumlu karşılandı.
MiCA Trilog: Durchbruch! Europa ist der erste Kontinent mit einer Krypto-Asset Regulierung. Parlament, Kommission & Rat haben sich auf ausgewogene #MiCA geeinigt. Für mich als Berichterstatter war wichtig, dass es hier keine Verbannung von Technologien wie #PoW gibt /1
— Stefan Berger (@DrStefanBerger) June 30, 2022
McGuinness, kripto piyasalarında son haftalarda görülen dalgalanmaya atıfta bulunarak verdiği demeçte, “Sanırım artık herkes düzenlenmemiş bir sektöre sahip olamayacağınızın farkında” dedi.
“Bu konuda öncü olduğumuz için mutluyuz” diyen McGuinness, “uluslararası işbirliği olması gerektiğini düşünüyoruz çünkü kendi başımıza düzenleme yapmamamız önemli” diye ekledi.
McGuinness daha önce ABD’yi kripto düzenlemesi konusunda işbirliği yapmaya çağırmıştı.
Kripto Varlıklar Hakkında Daha Fazla Kanunun Geleceğinin Sinyali Verildi
McGuinness ayrıca, Avrupa Merkez Bankası’ndan Christine Lagarde’ın kripto kredisi gibi yeni alanlarla başa çıkmak için daha fazla yasaya ihtiyaç duyulacağını söylemesinin ardından, bunun aslında bu meselenin sonu olmadığını belirtti.
McGuinness, konuyla ilgili açıklamasına şu şekilde devam etti:
“Hiçbir mevzuat kesin değildir ve kripto alanında da hiçbir mevzuat kesin olamaz. Bu alanda yenilikler yapmayı düşünenler artık bunu Vahşi Batı’da gibi değil, yönetmeliğimize uygun bir şekilde yapacaklar.”
Görüşmelere yakın bir yetkili yaptığı açıklamada, nihai anlaşma kapsamında, NFT’ler bölünemediği veya parçalanamadığı sürece, yani birden fazla kişinin bir NFT’nin parçalarına sahip olmadığı sürece, bu varlıkların tamamen yasa kapsamı dışında tutulacağını söyledi.
Stablecoin’lerin İşlem Hacmi 200 Milyon Euroyu Geçemeyecek
Parlamenter Ernest Urtasun, anlaşmanın bir ödeme aracı olarak yaygın bir şekilde kullanılan büyük stablecoinler için bir üst sınır içereceğini ve günde 200 milyon euroluk işlemi geçemeyeceklerini tweetledi.
3/13 Large stablecoins will be subject to strict operational and prudential rules, with restrictions if they are used widely as a means of payment, and a cap of 200€millions in transactions/day.
— Ernest Urtasun (@ernesturtasun) June 30, 2022
MiCA ilk olarak Eylül 2020’de Avrupa Komisyonu tarafından, genellikle sahte olduğu kanıtlanan ve ICO adı verilen bir dizi kripto finansman projesini ele almak amacıyla ortaya atılmıştı. Yasanın geçmesi için AB hükümetlerinin ve parlamenterlerinin onayı gerekiyordu, son gelişme ile birlikte bu onay alınmış oldu.
MiCA, güvenilirliği artırabileceği, geleneksel bankalar tarafından benimsenmeyi teşvik edebileceği ve kripto şirketlerine birlik genelinde faaliyet göstermeleri için tek bir lisans sunabileceği gerekçesiyle sektör tarafından genel olarak memnuniyetle karşılandı.
Yeni Yasa Kripto Savunucularını Endişelendiriyor
Ancak siyasetçilerin daha sonra yasanın kapsamını merkezi olmayan finans (DeFi), NFT’ler ve Bitcoin’in temelini oluşturan Proof of Work konsensüs mekanizmasının çevresel etkilerini sınırlandıracak şekilde genişletme girişimleri üzerine pek çok kişi giderek daha endişeli hale geldi.
Görüşmelerin son aşamasında, OpenSea gibi pazar yerlerini içeren NFT hizmet sağlayıcılarının birlik içinde faaliyet göstermek için düzenleyici yetki almaları gerekip gerekmediğine odaklanıldı.
Yasa ayrıca stablecoin piyasaya süren şirketler için zorlu şartlar getiriyor. Bu stablecoin kuralları ilk olarak Facebook tarafından piyasaya sürülmesi planlanan ve maliye bakanlarının kendi kontrollerindeki paranın kontrolünü ele geçireceğini düşündüğü Libra ile gündeme gelmişti. Libra artık var olmasa da, stablecoin çıkaranlar için katı düzenleme fikri, geçen ay TerraUSD’nin dramatik çöküşünün ardından destek kazandı.
*Yatırım tavsiyesi değildir.
Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.