Hayatımızda yönetemediğimiz şeyler arasında olan kaygı ve stres, cildimizin her bölgesini etkiliyor. Stres, cilt hastalıklarının bir kısmını doğrudan etkilese de bazıları stresin tetiklemesiyle ortaya çıkıyor. Dikkat edilmediğinde ise kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Çoğu zaman kendimizi “Stresten oldu bunlar hep” diye akne, ciltte kuruluk, aft, saç dökülmesi gibi sorunlar için çözümler ararken buluyoruz.
Yazı: Eda Şeftalicioğlu
Günümüzde yaşam koşulları nedeni ile stres de hayatın bir parçası haline geldi. Uykularımızı kaçıran, yoğun kaygıya neden olan stresten en çok etkilenenlerden biri de cildimiz. Peki bu stresliyken cildimize neler olur, nasıl etkilenir ve bu etkilerden onu nasıl korumalıyız? Medicana International İstanbul Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Hürmüz Işık Caner’e sorduk, sizin için yanıtladı.
STRESİN CİLDİMİZ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NEDİR? *
Stres; kişinin vücudunda fiziksel, mental, hormonal reaksiyonların oluşumunu tetikleyen; vücudu adeta bir savaşla karşı karşıya getiren koşulların tümü olarak tanımlanabilir. Bazen iş bazen okul temposu, kimi zaman da ev içi sorumluluklarla arkadaşlık ilişkileri kişilerin hayatına stres olarak geri dönebilir. Ve stres vücut için olumsuz sonuçları da doğurabilir. Uzun vadede pek çok sağlık sorununa sebep olan stres ve endişe, kısa vadede cilt üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilir. Stres akne, cilt kuruluğu, tırnaklarda kırılma, saç dökülmesi, seboroik dermatit, vitiligo, gül hastalığı gibi sorunlara sebebiyet verebilir.
AKNE STRESE BAĞLI OLUŞUR MU? *
Yağ bezleri strese bağlı olarak aşırı çalışabilir. Bu da ciltte yağlanmayla birlikte seboreik dermatite neden olur. Aynı etkiyle birlikte cilt üzerinde akne oluşumu da artabilir. Düzensiz ve kalitesiz uyku stres seviyesini artırırken sivilceye (akneye) neden olabilir. Akne oluşumu arttıysa mutlaka dermatoloji uzmanına başvurulmalı, cilt tipine ve sorunun durumuna göre onun önereceği ilaç veya ürünler kullanılmalı.
Cilt kuruluğu strese bağlı görebileceğimiz etkenlerden mi? Mevsim geçişi zaten kuruluk oluyor, bir de stres durumu kötüleştirir mi?
CİLT KURULUĞU STRESE BAĞLI GÖREBİLECEĞİMİZ ETKENLERDEN Mİ? *
Öncelikle stres hormonlarının etkisiyle ter ve yağ bezlerinin fonksiyonlarını bozabilir. Aşırı terleme ve buna bağlı olarak sıvı kaybı ve cilt kuruması oluşabilir. Eğer su tüketimi de fazla değilse cilt kuruması daha fazla görülür. Öncelikle uygun ürünlerle cildin nemlendirilmesi önemlidir. Ancak cilt kuruması için mutlaka bir dermatoloji uzmanından destek alınması, uygun ürünlerin belirlenmesi açısından önemlidir. Bunun yanında su tüketimiyle beslenmeye de dikkat edilmelidir. İşlenmiş gıdalardan uzak durulmalı, taze sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmelidir.
STRES ALTINDAYKEN KIRIŞIKLIKLARDA ARTIŞ OLUR MU? *
Stres hormonlarının etkisiyle deride kolajen ve hyalüronik asit üretimi azalır. Bunun sonucu ciltte yaşlanma süreci hızlanır. Stres ve endişe nedeniyle ciltte olan çizgiler derinleşir ve kırışıklık halini alır. Bunun yanında stresle birlikte uyku düzeni de etkilendiği için yaşlanma etkileri daha erken bir dönemde çıkabilir. Kolajen ve hyalüronik asit içerikli besinlerle beslenilebilir, gerekirse takviyeler alınabilir. Cilt yapısına uygun yine kolajen ve hyalüronik asit içerikli ürünlerden de faydalanmak yardımcı olabilir. Bunun yanında stresi yönetebilmek de önem taşıyor.
STRESE BAĞLI SAÇTA BEYAZLANMA VE DÖKÜLME GÖRÜLÜR MÜ?
Stres ve endişe saçlarda dökülmeyle de sonuçlanabilir. Saçlar beslenmemiz kadar stresten de etkilenerek canlılığını kaybeder, kırılır veya dökülür. Bu da kişiyi ayrı bir strese sokabilir. Sağlıklı bir yaşam için stres yönetimini öğrenmek önemli. Saçlarınızı stresin olumsuz etkilerinden korumak için ise iyi bir bakım rutini benimsemeyi unutmamak gerekir. Bunun için de vücudun neye ihtiyacı olması gerektiği belirlenmeli. Saç dökülmesi stres kadar genetik yatkınlık, vitamin eksikliği, uykusuzluk gibi faktörlerden de etkilenebilir. Saç dökülmesinden kurtulmak için dermatoloji uzmanından yardım almakta çekinmemek gerekir.
PSİKOLOJİK STRES CİLDİMİZDE EN ÇOK HANGİ HASTALIKLARI TETİKLER?
Psikolojik stres cildimizde uçuk, akne, yaşlanma, saç dökülmesi, vitiligo, sedef, cilt kuruması, tırnaklarda kırılma ya da renk değişimi gibi pek çok sorunu tetikleyebilir.
STRES VE ÜZÜNTÜ UÇUK ÇIKMASINA ETKİ EDER Mİ? *
Uçuğun sebebi herpes simpleks tip 1 virüsüdür. Bu virüs genelde bağışıklık sistemi zayıfladığında ortaya çıkarak uçuk çıkabilir. Bu enfeksiyon genellikle ağız ve çevresinde görülür. Enfeksiyon, parmakların uç kısmı, diş etleri ve genital bölgede de oldukça yaygındır. Üzüntü, stres veya kaygı gibi durumlar da uçuğun çıkmasını tetikler. Kötü bir haber sonrası veya tatil sonrası okula başlamak da her yaştan kişinin bu mikropla tekrar karşılaşmasına neden olabilir.
Bir kez uçuk çıkardıysak hayatımız boyunca hep çıkarır mıyız? Uçuk bulaşıcı mıdır? Tedavisi nasıl yapılır?
Uçuk en ufak bir stres, kaygı durumunda çıkar. Bulaşıcıdır. Asiklovir veya gansiklovir içerikli kremler kısa sürede düzelmesini sağlar. Asla uçuk bölgesine dokunulmamalı. Gerekirse antiviraller de verilebilir.
Sebepsiz kaşınmalarımızın nedeninin, travmatik bir dönemden geçtiğimiz bu zamanların etkisi olduğunu söyleyebilir miyiz? Strese bağlı kaşıntı ile alerjik kaşıntıyı nasıl ayırt edebiliriz?
Strese bağlı kaşıntı aynı zamanda sinirsel kaşıntı olarak da ifade edilebilir. Bu durum vücudun birçok farklı bölgesinde ortaya çıkar. Ayrıca kişiden kişiye değişmesi ile kaşıntı çok ciddi noktalara ulaşabilir. Özellikle sırt, eller, ayaklar ve bacak bölgesi gibi birçok yerde ön plana çıkar. Böyle zamanlarda mutlaka bir doktora görünmek ve tedavi süreci geçirmek önemlidir. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak tedavi yöntemleri bu konuda hastaya uygulanır. Cilt hastalıklarına bağlı olarak stres üzerinden kaşıntılar daha yüksek noktaya çıkabilir. Bunlar arasında iltihaplanma, kızarıklık ya da cilt görünümü ile değişim söz konusudur. Tüm bunlara karşı uzman bir doktor kontrolünde destek almak ve doğal çözümler kullanmak önemlidir. Dermatolojik anlamda kaşıntının şiddetini azaltmak noktasında soğuk su uygulaması da oldukça etkilidir. Seyrek ve kısa süreli ılık duşlar bölgede rahatlama yaratabilir. Duştan hemen sonra nemlendirici kullanılması da önemli.
STRES, KAYGI VE YAŞADIĞIMIZ TRAVMALARDAN CİLDİMİZİ KORUYABİLİR MİYİZ? NASIL ÖNLEM ALABİLİRİZ?
- Öncelikle strese neden olan sorunları saptayıp, kendinizi rahatlatan motivasyon ve gerekli desteği sağlamalıyız. Bu konuda gerekirse bir uzmandan da destek alınabilir. Veya meditasyon, yoga ve pilates gibi rahatlatıcı sporlar tercih edilmeli.
- Mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurarak cilt tipi belirlenerek, uzmanın önerdiği ürünlerle cilt temizlenip nemlendirilmeli.
- Yaz veya kış fark etmeksizin güneş koruyucu kullanımı ihmal edilmemeli. Bunda da cilt yapısına uygun ürünler kullanılmalı.
- Dengeli beslenilmeli, gerekirse beslenme uzmanlarından yardım alınmalı. İşlenmiş gıdalardan, kaynağı bilinmeyen yiyeceklerden kaçınmak gerekiyor. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan vitaminler saptanarak eksiklik varsa takviyeler kullanılmalı.
- Eğer baş edilemeyen cilt sorunları baş göstermişse dermatoloji uzmanına başvurulmalı, onların önerileriyle hareket edilmeli.
- Vücudu ihtiyacı olan sıvı mutlaka tüketilmeli. Bol bol su içilmeli.
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.