Haberler – Anadolu Ajansı | 26.08.2022 – 14:17
Niğde’de Sırçalıtepe’deki kazılarda, 9 bin 300 yıl önceki yerleşik hayata dair izler bulundu.
Niğde’nin Kayırlı köyünde Sırçalıtepe Höyüğü’ndeki kazılarda bulunan obsidyen ve kemik aletler, bölgede yerleşik hayatın 9 bin 300 yıl öncesine uzandığını ortaya çıkardı.
Höyüğün, volkanik Kapadokya bölgesinde obsidyen kaynaklarına yakın bir alanda olduğu belirtildi. 2016’da yapılan ilk yüzey araştırmalarında, obsidyen işleme alanı, kemik ve sürtme taş aletlerinin dikkatlerini çektiği biliniyor.
FARKLI TÜRDE OBJELER BULUNDU
Atölye çalışmalarının sürdüğü belirtilirken yerleşik hayata dair gündelik aktivitelerinde kullanılmış bazı kemik, obsidyen aletler ile birtakım süslenme amaçlı kullanıldığı düşünülen boncuklar ve diğer objeler bulundu.
Buluntular arasında kazı bezemeyle şekillendirilmiş kemik bir obje bulunuyor. Daha önce örneği görülmemiş olan objenin gelecekte benzer örnekleri ortaya çıkınca yorumlanması bekleniyor.
9 BİN YILLIK TARİH
Kazılarda bulunan baskı düzeltili oval ok uçlarının günümüzden 9 bin 600-9 bin 300 yıl öncesine uzandığı tahmin ediliyor. Bölgenin Niğde’nin il sınırları içinde en eski yerleşim yeri olduğu tespit edildi.
İşte Sırçalıtepe’deki kazılardan görseller…
- Etiketler :
- Haberler –
- Arkeoloji
- N-Life
- Antik Kentler
- N-Life Kültür&Sanat
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.