Eğer daha öncesinde uzun süren açlıklara alışık değilseniz, Ramazan ayı boyunca uzun süren oruç ve arkasından gelen yoğun iftar beslenmesi vücut üzerinde beklenmedik etkiler yaratabilir. Oruç, yani uzun süren açlıklar genel olarak sağlıklı bir beslenme yöntemi olarak kabul edilse de herkesin metabolizmasının farklı çalıştığını da unutmayalım. Peki, Ramazan ayı boyunca oruç tutarken beslenmemizde dikkat etmemiz gereken detaylar nedir.
1. Et yemeklerini yağ ile lezzetlendirin
Sağlıklı yağlar, zeytinyağı ve tereyağı, hem doyurucu hem de vücudun doğal mekanizmasına saygılı yapısıyla, daima yemeklerimizin baş tacı olmalıdır. Et yemekleri, etin kendi yağına göre farklı oranlarda yağ isteyebilir ancak özellikle etin baharatlarla marinasyonu sırasında zeytinyağını bol kullanabilir ve etin pişmeden önce zeytinyağını çekmesini sağlayabilirsiniz. Böylece yavaş ateşte pişerken, etin dışı kadar içi de yağla beraber gelen baharatların tadıyla yoğunlaşacak, etin o yavan ve kuru tadı yerine, eşsiz bir lezzet elde edebileceksiniz. Kısacası, yağlar etlere lezzet katmanın olmazsa olmazıdır.
2. Kızartmalara dikkat
Kızartmalar çok lezzetli ve pratik seçenekler olarak her yemek sofrasında en büyük ilgiyi görürler. Ramazan paketi alırken, mutlaka bol kızartma yağı da tercih etmek isteyebilirsiniz. Fakat kızartma yağı aynı zamanda vücut için ağır bir yük oluşturabilir, kandaki insülin seviyesini hızla yükseltebilir ve dolayısıyla daha hızlı acıkmanıza da neden olabilir. Bu nedenle Airfryer Fritöz gibi çok az yağla kızartma yapmanızı sağlayan bir fritöz sağlıklı bir seçenek olacaktır.
3. Çay suyun yerine geçmez
Çay beslenme kültürümüzün önemli bir parçası. Mutlaka iftar sofralarınız için evdeki çaydanlıklar da uzun saatler boyunca çay demleyecektir. Ancak çayı yemekten hemen sonra değil, yaklaşık 1 saat sonra, yedikleriniz biraz sindirildikten sonra içmeyi tercih edin. Böylece gıdaların içeriğindeki demirin emilmesi için vücudunuza zaman vermiş olursunuz. Ayrıca çay içmek kısa süreliğine sussuzluğunuzu giderebilir ama çay dışında bolca su içmezseniz, ertesi gün vücudunuz çok fazla susuzluk hissedecektir.
4. Şekere dikkat
Ramazanda çok sık tüketilen şekerli tatlılar aynı zamanda daha hızlı acıkamanıza da sebep olacağı gibi, yediğiniz her lokmanın yüksek insülinle beraber vücudunuzda depo yağına dönüşmesine neden olabilir. Bu da, Ramazan ayı sonunda zayıflamış değil, kilo almış olmanızın sebebi olabilir. Tatlıları normalde yediğinizden daha fazla abartmamayı tercih edebilirsiniz.
5. Limonlu soslar ete yakışır
İftar için Eti marine ederken de, yerken de sosunuzda bolca limon kullanmak, eti lezzetlendirmek için faydalı olacağı gibi, limonun eti sindirmeye destek olacağını da unutmayın. Aynı zamanda vücudun yüksek tansiyonla başa çıkmasına da destek olan limon, et için vazgeçilmez bir sos malzemesidir.
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.