Sağlık deposu portakalı tüketirken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, portakalın içerdiği yüksek C vitaminin yanı sıra potasyum, folik asit ve sitrat ile hücre hasarını engelleyip, bağışıklık sistemini destekleyerek mikroorganizmalara karşı vücudu koruduğunu söylüyor. Dyt. Çelik, portakalı tüketirken dikkat edilmesi gereken yedi kuralı şu şekilde sıralıyor:
- Portakalı hemen tüketin: İçerisindeki vitamin düzeyi havadaki oksijen ile etkileşime girerek aktivitesini kaybediyor.
- Posası ile birlikte yiyin: Sadece suyunu içmek; uzun süre tokluk veren, kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağlayan ve bağırsaklarımızdaki bakteriler için iyi bir besin olan posanın da atılmasına yol açıyor.
- Beyaz kısmı mutlaka tüketin: Beyaz kısmı tüketmek, diyet lifi alımını destekleyerek, bağışıklık sisteminde ilk savunma hattı olan sindirim sistemi sağlığının sürdürülmesinde önemli rol oynuyor.
- Gece geç saatlerde yemeyin: Asitli bir meyve olan portakal, özellikle reflü, gastrit ve mide yanması gibi sindirim sistemi hastalığı olan kişilerde midedeki şişkinlik, yanma ve gaz şikayetlerini artırabiliyor.
- Diyabette dikkat: Diyabet, insülin direnci gibi hastalıkları olan kişilerin, kan şekeri regülasyonunun sağlanmasında portakalın posa içeriğini kaybetmemesi için meyve suyu olarak değil, bütün olarak tüketmesi gerekiyor.
- Aşırıya kaçmayın: Gerektiğinden fazla C vitamini aldığınızda, vücuttaki emilimi düşüyor. Kişinin ihtiyacına göre günlük bir-iki adet portakal tüketmesi yeterli oluyor.
- Yeşil sebzelerle tüketin: Diyetle alınan demirin yaklaşık yüzde 80’i bitkisel kaynaklı hem-olmayan demir. Emilimi hayvansal kaynaklı demirden daha az olan bu demir türü, C vitamini varlığında emilebilir forma geliyor.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Portakalın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?
- Portakal suyu için, böbrek taşı riskini düşürün!
- Portakalla güzelleşin
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.