Yerçekiminin etkisi, fazla kilo alıp verme gibi nedenlerle kol bölgesinde sarkma problemi yaşanıyor. Kadınları estetik açıdan rahatsız eden bu problemin çözümü için hem cerrahi hem cerrahi gerektirmeyen yöntemler mevcut.
Yazı: Deran Çetinsaraç
Sarkık, gevşek kollar kadınları ayna karşısında mutsuz eden bir görüntü oluşturabiliyor. Hatta pek çok kadın bu sebeple el sallama gibi basit hareketleri bile yapmaktan çekiniyor. Omuzla dirsek arasındaki bu bölgede yaşanan sarkmanın çaresini arayanlar için Acıbadem Maslak Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erdem Güven’den tedavi yöntemlerini öğrendik.
Kol bölgesi neden ve ne zaman estetik müdahaleye ihtiyaç duyar?
Kol bölgesi, giyilecek olan kıyafette ve kıyafetin vücuda oturmasında oldukça önem taşıyor. Kişilerin fazlasıyla kilo alıp vermesi, yaş alması, genetik farklılıkları, güneş maruziyeti, yerçekimi etkisi ve çeşitli nedenlerden ötürü (alkol ve sigara tüketimi, hareketsiz yaşam, vb) kol bölgesinde de sarkma problemiyle karşılaşılması mümkün. Liposuction işlemiyle koldaki fazla yağın alınabileceği gibi, kolların altında bulunan fazla derinin çıkarılmasıyla kollardaki sarkıklığın düzeltilmesi ve daha estetik bir görünüme sahip olması sağlanıyor.
Kol germe ameliyatı nedir?
Kol germe ameliyatı; yaşın ilerlemesine, kilo kaybı gibi birçok sebebe bağlı olarak halk arasında “Yarasa Kol” olarak da bilinen, sarkan ve gevşeyen omuzla dirsek arasındaki üst kol derisine uygulanan bir estetik cerrahi operasyonu. Sarkmanın derecesine bağlı olarak kol altındaki fazla derinin bulunduğu iç ve arka kısmına uygulanıyor.
Nasıl yapılıyor ve ne kadar sürüyor?
Kol germe ameliyatı genel anestezi altında yapılıyor. Eğer deri altında yağ birikimine bağlı fazlalık varsa öncelikli olarak yağ çekme yani liposuction işlemi uygulanıyor. Kolun hemen altında omuz kısmına doğru hafif bir gevşeklik varsa koltuk altında bir iz kalacak şekilde kısa izli kol germe yapılabiliyor. Ancak çeşitli nedenlerle deri kol altından dirseğe kadar sarkıyorsa, bu durumda tam kol germe ameliyatı yapılmalı. Kol altından dirseğe kadar uzanan mesafede fazla deri cerrahi teknik ile elips şeklinde çıkartılıyor. Operasyon süresi hastadan hastaya göre değişebildiği gibi yaklaşık 1-1,5 saat sürüyor. Ağrı düzeyi kişiden kişiye göre değişebiliyor. Genellikle ameliyat sonrasında çok fazla ağrı meydana gelmiyor. Hafif ağrı kesiciler ile mevcut ağrı geçiyor. Ameliyat sonrası dönemde iki-üç hafta süreyle kol için özel olan bir korse giydiriliyor.
Sonrasında iz kalıyor mı?
Kol germe ameliyatında derinin çıkarıldığı bölgede kolun vücuda bakan iç kısmında bir çizgi beliriyor. Çizgi yandan ve önden bakıldığında asla görünmüyor. Sadece kolun havaya kaldırılmasıyla görülebiliyor ve bu çizgi rahatsız edici olmuyor. Sarkmadan ise böyle bir çizginin görülmesi, daha tatmin edici. Kişinin ihtiyacına göre dirsekten kol altı bölgesine kadar bir çizgi olabileceği gibi sadece kol altında bir bollaşma olan deri sarkmalarında bu çizgi kol altında kalabiliyor. İz durumu kişiden kişiye göre değişiklik gösteriyor. Nedeni de ten rengi ve genetik farklılıklar. Ancak izlerin daha az kalması için; iz kremleri, silikon tabakalar, lazer yöntemleri bulunuyor. Yaz mevsiminde ameliyat olundu ise hastanın dikiş yerini güneşten koruması gerekiyor.
Bu ameliyatı olmak için uygun bir zaman sizce nedir?
Ameliyat sonrası korse uygulaması olması nedeniyle tercih edilen dönem sonbaharkış ayları. Ancak kişilerin tercihine, iş hayatına, yaşam tarzlarına ve yaşam kalitesine göre her mevsim yapılabiliyor.
Ameliyat sonrasında nelere dikkat etmek gerekiyor? Korse takılıyor mu?
Genellikle tek başına yapıldığında günübirlik bir işlem olarak yapılabildiği gibi hasta talep ettiğinde ameliyat sonrası bir gece hastanede kalınabiliyor. Gerekli görüldüğü durumlarda diren takılıyor. Takılan diren ertesi gün çekiliyor ve hastalar taburcu olduğunda normal yaşantısına dönebiliyor. Ameliyattan sonra, şişlik ve morlukların geçmesi için düzenli soğuk uygulaması önemli. O nedenle buz uygulama yapılmasında fayda var. Dikiş hattının alttaki dokulara daha iyi yapışması ve ödemin daha az olması için kol korsesi takılması ve giydirilen korsenin en az iki hafta gece gündüz takılması gerekiyor. Sonrasında ödem durumuna göre bu süre ara ara takılıp iki hafta daha uzatılabiliyor. Ödemi hızla dağıtmak için bir diğer ilave yöntem de lenf direnaj masajı.
Ameliyat sonrası normal hayata ve spora dönüş ne zaman olmalı?
Hastaneden taburcu olunmasıyla birlikte kişi normal günlük hayata dönebiliyor. Ameliyatın hemen arkasından yürüyüşlere başlanabiliyor. Ancak iki-üç hafta kolları aşırı yoracak ekstra efor ve kuvvet gerektiren aktivitelerden kaçınmak gerekiyor. Tamamen iyileşme genellikle bir ay sonra izleniyor. Bu nedenle de ameliyattan dört-altı hafta sonra spora başlanması daha uygun oluyor.
Kol germe ameliyatı tekrar ister mi? Yani ne kadar süre dayanır ve bunun için başka nelere dikkat etmek gerekir?
Ameliyatın kalıcılığı kişiden kişiye göre değişiyor. Kişinin yaş alması, genetik yapısı, hayat tarzı, hızlı kilo alıp vermeyi içeren beslenme alışkanlığı gibi durumlara göre bu süre değişiklik gösteriyor. O nedenle; dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak hem iyileşme sürecini kısaltıyor hem de ameliyat etkisini artırıyor. Hastaların çok büyük kısmında ikinci bir ameliyata gereksinim duyulmuyor. Aşırı kilo alıp verilmesi durumları olmazsa ameliyatın etkisi bir ömür sürebiliyor.
En çok hangi yaş aralığında öneriliyor?
Genellikle yıllar içinde derideki kolajen dokuda azalmaya bağlı deri elastikiyetinin azalması ile kol germe ameliyatı daha ileri yaşlarda yapılmasına rağmen, ciddi kilo alıp verme sonucu sarkma olan genç kişilere de uygulanabiliyor. Sonuç olarak ameliyat için ideal bir yaş aralığı bulunmuyor. Hastanın ihtiyacına ve isteğine göre her yaşta bu işlem yapılabiliyor.
Bu ameliyat kol veya sırt kaslarına zarar verir mi?
Vücudumuzun dış tabakasını oluşturan derimizin altında yağ tabakası; onun da altında kaslarımız bulunuyor. Kol germe ameliyatında sarkan fazla deri parçası çıkarılıyor. Bazen de eş zamanlı olarak deri altı yağ tabakada fazlalık var ise yağ alma yöntemi liposuction uygulanıyor demiştik. Hiçbir şekilde kas tabakasına müdahale söz konusu olmadığından, kol ve sırt kaslarımıza zarar gelmesi söz konusu değil.
Kol sarkmalarını engellemek için krem veya masaj etkili olur mu?
Sıkılaştırma kremleri kozmetiksel sonuç yaratacağından etkisi uzun süreli olmaz. Ancak dengeli beslenme ile düzenli spor yapılarak ve çeşitli masajlarla sarkma süresi ile miktarı geciktirilebiliyor.
AMELİYATSIZ KOL GERME VEYA SIKILAŞTIRMA İÇİN BAŞKA HANGİ YÖNTEMLER UYGULANIR? *
Her geçen gün teknolojinin ilerlemesinin faydalarını görebiliyoruz. Önceleri kol derisindeki her derecede sarkmalarda sadece kol germe ameliyatı yapılırken şimdi ileri derece sarkmalarda kol germe ameliyatına ihtiyaç duyuluyor. Hafif ve orta dereceli sarkmlarda J Plasma yöntemi kullanılabiliyor. Bu yöntem vücudumuzun her bölgesine yapılabileceği gibi kol bölgesinde de güvenle uygulanabiliyor. J Plasma, deri altında bulunan sıkılaşmayı sağlayan ve zamanla elastikiyetini kaybeden bağ dokularına etki ederek, soğuk plazma enerjisi ile gerilme, gençleşme ve sıkılaştırma vadeden bir yöntem. Plazma enerjisi, lazer enerjilerinden daha soğuktur. Böylece dokularda herhangi bir yanık ya da deri altında çekilme yapacak ondülans denilen düzensizliklere yol açmadığı için de doku hasarı riski çok düşük, FDA onaylı bir yöntem. En büyük avantajı hafif ve orta dereceli deri sarkıklıklarında kesi yapmadan izsiz müdahale edilme imkanı sunması. Ancak bu yöntem hafif ve orta derecedeki sarkıklıkları toparlamada kol germeye alternatif olarak düşünülebilir. Dolayısıyla deride ciddi derecede, ileri bir sarkma varsa ve deri elastikiyetini kaybetmişse kol germe işlemi şart oluyor.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Kol germe ameliyatı sonrası iz kalır mı? Kaç günde iyileşir?
- Kollar yukarı
- Tüm sarkmalara saten germe etkisi!
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.