Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), Dış Ticaret Endeksi’nin Haziran ayı sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, Türkiye’nin inşaat malzemeleri sanayi ihracatı haziranda 3,36 milyar dolarla tüm zamanların aylık rekorunu kırdı.
Buna göre, inşaat malzemeleri sanayi ihracatı, haziranda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,94 artarak 3,36 milyar dolara yükseldi. Söz konusu rakam tüm zamanların en yüksek aylık verisi olarak kayıtlara geçti.
Haziran itibarıyla son 12 aylık ihracat ise 34,52 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Kilogram başına düşen ortalama birim fiyat ise yıllık bazda yüzde 28,5 artarak 0,63 dolar seviyesine yükseldi.
Dış ticarette haziranda yüksek performans gösteren inşaat malzemeleri sanayisi, miktar olarak daha sınırlı artışla 5,31 milyon tonluk ihracat gerçekleştirdi.
Türkiye’ye ilave talep artıyor
Yıllık (son 12 aylık) ihracat miktar olarak 63,56 milyon tona gerilerken, ortalama ihracat birim fiyatı 0,54 dolar/kg oldu. Haziran’da ihracat birim fiyat endeksi 108,98 puanla 2015 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.
Rusya-Ukrayna savaşının etkileriyle birlikte Türkiye’ye yönelik ilave talep artarak devam ediyor. Yüksek ihracat birim fiyatlarının ihracata katkısı da sürüyor. Haziran ayında Türkiye’nin toplam sanayi ürünleri ihracatı miktar olarak 11,19 milyon ton olarak gerçekleşti. Ortalama yıllık ihracat birim fiyatları ise sınırlı ölçüdeki düşüşe rağmen yüksek kalmaya devam etti. Sanayi malı ihracatında ortalama birim fiyatlar 2021 yılı haziran ayında 1,44 dolar/kg iken, 2022 yılı haziran ayında 1,55 dolar/kg’a çıktı.
İthalat da yüzde 27 arttı
Söz konusu dönemde ithalattaki artış da devam etti. Haziran’da inşaat malzemeleri ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27’lik artışla 957 milyon dolara yükseldi.
Haziran’da ithalatta değer ve miktar olarak da yılın en yüksek rakamları görüldü. İnşaat malzemeleri ithalatı 336 bin 613 ton, ithalat birim fiyatı ise 2,84 dolar/kg oldu.
Yılın ilk yarısını tarihin en yüksek sonucuyla kapatan inşaat malzemeleri sanayi ihracatının ikinci 6 ayda savaşın etkilerinin, yüksek küresel enflasyonun ve resesyon endişelerinin etkisinin altında kalması bekleniyor. Birim fiyatlarının da düşeceği tahminlerine rağmen yıl sonunda yıllık ihracat büyüklüğünün geçen senenin üzerinde gerçekleşeceği öngörülüyor.
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.