Hamilelik döneminde anne adayların en sık yakındıkları durumlardan biri de ağız tadının değişmesidr. Hamilelikte ağızda şekerli tat hissine özellikle gebeliğin ilk aylarında çok sık rastlanır. Hamilelikte ağızda şekerli tat neden olur? Doktora gidilmesi gerekir mi? Hamilelikte ağızda şeker hissi nasıl geçer? Memorial Şişli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Dr. Gürkan Gürsoy Hamilelikte ağızda şeker hissine dair merak edilenleri anlattı.
Hamilelikte ağızda şekerli tat neden olur? *
Hamilelik süreci hassas bir dönemdir. Bu süre zarfında hormonlarla birlikte vücutta pek çok farklı durum ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan biri hamilelik döneminde ağızda oluşan şeker tadıdır. Pek çok anne adayı bu durumdan huzursuzluk duyabilmektedir. Bazen bu durum basit nedenlerden olsa da bazı durumlarda da hastalık kaynaklı olabilir. Hormon seviyelerindeki değişiklikler, buna bağlı olarak koku ve tat alma konusunda derin duyarlılık oluşabilir. Bunun dışında gastroözofageal reflü ya da gebelik diyabeti de ağızda şeker tadı bırakabilir. Böyle bir durum yaşandığında öncelikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanından destek alınmalıdır.
Her şeyden şekerli tat almanın sebebi nedir? *
Ağızda kalan şeker tadının en önemli sebeplerinden biri diyabet olabilmektedir. Kandaki şeker düzeyi yükseldiğinde böyle bir belirti ortaya çıkabilir. Bir de pankreatit hastalığında ağızda şeker tadı görülebilmektedir. Düşük karbonhidratlı diyetler de ağızda şeker tadına neden olabilmektedir.
Doktora gidilmesi gerekir mi? *
Hamilelikte ağızda şeker tadı hissediliyorsa mutlaka öncelikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanına görünmek, ondan destek alınması gerekmektedir. Doktor genellikle gebelik diyabeti ile ilgili şüphelenecek ve gereken testleri uygulamaya başlayacaktır.
Yapılması gereken testler var mıdır? *
Gebelikte ağızda şeker tadı kalıyorsa hekimler gebelik diyabetinden şüphelenebilir. Gebelik diyabetinde çok su içmek, sık sık idrara çıkmak, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu belirtiler arasındadır. Gebeliğin 24-28 haftaları arasında bir şeker yükleme testi yapılır. İlk testte sınırın üzerinde çıkanlara bir yükleme testi daha yapılır. İki testin de değeri yüksek çıkan gebelere gebelik diyabeti yani gestasyonel diyabet tanısı konulmaktadır. Genellikle anne adayları bu şeker yükleme testinin bebeklerine zarar verebileceğini düşünür ancak bunun bebeğe bir zararı olmamaktadır.
Bir tedavi uygulanmalı mıdır? *
Eğer anne adayında gestasyonel diyabet varsa öncelikle gebeyle konuşulmalı ve bu hastalığın anlatılması gerekir. Bu noktadan sonra hastanın kilosuna, diyetine ve egzersizine dikkat etmesi gerekmektedir. Düzenli kan şeker takibi yapılmalıdır. Eğer, diyet ve egzersizle kan şekeri olması gereken noktada olmazsa diyete ilaveten insülin enjeksiyonları önerilebilmektedir.
Hamilelikte ağızda şekerli tat, şeker hastalığına işaret midir? *
Hamilelikte ağızda şekerli tat şeker hastalığına işaret olabilmektedir. Bu nedenle bu belirtiyi yaşayan anne adaylarının öncelikle jinekoloji uzmanına başvurması gerekmektedir.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Hamileliğin en önemli 8 belirtisi! Hamilelik belirtileri ilk hafta nasıl anlaşılır?
- Doğum çantasında neler olmalı? İşte doğum çantası listesi
- Hamilelikte rahim, genital bölge, vajina ağrısı neden olur?
- Hamilelikte ay ay yapılacak tarama testleri ve tahliller
- Anne karnında down sendromu belirtileri neler? Ne zaman, nasıl anlaşılır?
- Fetal DNA nedir? Genetik hastalıklara anne karnında teşhis!
- Gebelikte tek taraflı beslenme nedir? Hamilelikte nasıl beslenilmeli?
- Hamilelikte yenilmemesi gereken meyveler nelerdir?
- Hamilelikte hangi balıklar yenebilir?
- Hamilelikte kahverengi akıntı neden olur? Ne kadar sürer?
- Hamilelikte saç boyatılır mı? Tehlikesi var mı?
- Hamileliğin en önemli 8 belirtisi… Hamilelik belirtileri en erken ne zaman başlar?
- Hamilelikte risk yaratan durumlar nelerdir? 12 önemli neden
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.