Haziran ayında fiyatında ani bir düşüş sergileyen Bitcoin’in (BTC) enerji tüketiminde de benzer bir dip yaşanıyor.
Bitcoin’in Enerji Tüketimi Birkaç Haftada Üçte Bir Oranında Azaldı
Dijital para ekonomisti Alex de Vries’in digiconomist.net web sitesinde yaptığı yıllık elektrik kullanımı tahminlerine göre, geçtiğimiz birkaç hafta içinde Bitcoin’in enerji tüketimi üçte birden fazla azaldı.
Çevreci aktivistlerin tepkisini çeken bir konu olan Bitcoin’in enerji tüketimi, madencilik sonucunda gerçekleşiyor. BTC madencileri, enerji tüketimi yüksek bir işlem dizisi sonucunda karmaşık algoritmaları çözerek Blockchain üzerinde gerçekleşen işlemleri doğruluyor ve ödül olarak coin kazanıyor. Bu algoritmaları çözen makinelerin oldukça fazla enerji tüketmesiyle birlikte BTC’nin elektrik tüketimi bazı ülkelerin toplam enerji tüketimine yaklaşmıştı.
Bitcoin’in yıllık enerji tüketimi 11 Haziran’da yılda yaklaşık 204 terawatt-saat (TWh) iken 23 Haziran’da yılda yaklaşık 132 TWh’ye düştü. Bununla birlikte, bu düşüşe rağmen dünyanın en büyük kripto parası halen oldukça yüksek bir enerji tüketimine sahip olmaya devam ediyor. Kripto paranın bir yıl boyunca tükettiği enerji miktarının Arjantin’inkine eşit olduğu görülüyor.
Bitcoin ağının ne kadar enerji kullandığı, fiyat değerine endekslidir. Bitcoin ne kadar değerliyse, madencilerin operasyonlarını, belki de yeni makineler satın alarak, artırmaları için o kadar fazla teşvik bulunur.
Bitcoin’in fiyatı Kasım 2021’de zirve yaparak yaklaşık 69.000 dolara ulaşmıştı. Bu zirveden bu yana Vries, BTC’nin yıllık elektrik tüketiminin kabaca 180 ila 200 TWh arasında değiştiğini tahmin ediyor. Bu da her yıl dünyadaki tüm veri merkezleri tarafından kullanılan elektrik miktarına denk geliyor.
*Yatırım tavsiyesi değildir.
Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.