1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Bebeklerde göz nezlesi neden olur, belirtileri nelerdir? Kaç günde geçer?

Bebeklerde göz nezlesi neden olur, belirtileri nelerdir? Kaç günde geçer?

bebeklerde-goz-nezlesi-neden-olur,-belirtileri-nelerdir?-kac-gunde-gecer?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bebeklerde görülen bazı problemler ebeveynleri meraklandırabiliyor. Bu merak uyandıran hastalıklardan biri de bebeklerde görülen göz nezlesidir. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehdi Süha Öğüt, bebeklerde görülen göz nezlesini ayrıntılı biçimde anlatıyor…

GÖZ NEZLESİ NEDİR? *

Göz kapaklarının iç yüzeyi ve göz kürelerinin beyaz yüzeyinin üzerini kaplayan ince şeffaf zar gibi tabakanın (konjonktiva tabakası) iltihaplandığı durum, yani konjonktivanın iltihabıdır. Halk arasında göz nezlesi olarak bilinen konjonktivit hastalığı gözlerde sulanma, kızarıklık, batma hissi, kaşıntı ve benzeri belirtilerle kendini gösterir. Tedavisi konjonktivitin türüne bağlıdır. Alerjik ya da mikrobik olabilir. Mikrobik olan bulaşıcıdır.

BEBEKLERDE GÖZ NEZLESİ NEDEN OLUR? *

Yenidoğan bebeklerde doğum sırasında koruyucu amaçla göze damlatılan ilaçlar, ayrıca doğum esnasında doğum kanalından alınan bakteri ve virüsler yenidoğan konjonktivitine sebep olabilir. Bunun yanı sıra alerjiye yol açan maddeler de (polen, şampuan, sabun gibi) göz nezlesine yol açabilir. Yeni doğan bebeklerde sıkça karşılaşılan gözyaşı kanal tıkanıklığı da benzer belirtiler gösterebildiği için mutlaka bir göz hekiminin değerlendirmesi uygun olacaktır.

BEBEKLERDE GÖZ NEZLESİ BELİRTİLERİ NELERDİR? *

Bebeklerde göz nezlesi kızarıklık, sulanma, çapaklanma, batma hissi ve kaşıntı gibi semptomlarla birlikte olabilir.

BEBEKLERDE GÖZ NEZLESİ ATEŞ YAPAR MI? *

Bebeklerde özellikle adenovirüs grubu virüslerin sebep olduğu virütik olan üst solunum yolu enfeksiyonları sistemik hastalık belirtileri ve konjonktivit bulguları ile birlikte de seyredebilir. Bu durumda bebeklerde göz nezlesi ile birlikte ateş görülebilir.

GÖZ NEZLESİ BULAŞICI MIDIR? *

Bakteri veya virüsler ile oluşan göz nezlesi bulaşıcıdır. Bu durumda hastalığın evdeki diğer kişilere de bulaşma ihtimali vardır. Bulaşma genellikle konjonktiva salgısının elle göze direkt teması ile gerçekleşir. Bulaşma; hasta olan bebeğin göz, burun ya da boğaz akıntısına direkt elle temas ve sonrasında gözlere parmakla dokunma veya öksürük ve hapşırma esnasındaki damlacık bulaşı şeklinde oluşur. Gözlerde akıntı olduğu sürece hastalık bulaşıcıdır. Özellikle virütik olan konjonktivitlerde ilk bir hafta, on gün bulaşıcılık devam edebilir. Tedaviyi yapan, damlaları damlatan kişinin ellerini mutlaka sık sık yıkaması da bulaşmayı önleme açısından önemlidir. Bakteriyel veya viral konjunktivit geçirmekte olan çocukların kreş, yuva veya okula bir süre gönderilmemesi diğer çocuklara bulaşmayı önleme açısından önem taşımaktadır. Kreş, yuva, okul gibi ortamlarda viral konjonktivit salgınları sık görülebilmektedir.

GÖZ NEZLESİ KAÇ GÜNDE GEÇER? *

Alerjik olarak tanımlanan göz nezlesi birkaç günde geçebilmektedir. Bakteriyel veya virütik olan konjonktivitler ise göz hekiminin muayenesi neticesinde verilen solüsyon, damla ve pomad gibi ilaçlar ile genellikle 7 ila 10 gün içerisinde tedavi edilebilmektedir.

BEBEKLERDE GÖZ NEZLESİ NASIL GEÇER? EVDE NELER YAPILABİLİR? *

Eğer hastalık belirtileri hafifse gözlerin ılık suya batırılmış temiz bir pamukla nazikçe temizlenmesi rahatlık sağlayabilir. Ancak bu temizlik işleminin burun tarafından başlanarak yani içten dışa doğru yapılması uygun olacaktır. Bu şekilde bir gözde enfeksiyon varsa diğer göze bulaşması engellenmiş olur. Her kullanımdan sonra pamuğun çöpe atılması, gerekiyorsa yenisinin kullanılması bulaşmayı önler. Göz kapaklarının iç kısmına ve göz kürelerinin üst yüzeyine temas ederek temizlemeye kesinlikle çalışılmamalıdır. Aksi halde konjunktiva dokusuna zarar verilebilir. Tek kullanımlık serum fizyolojik preparatlarıyla ki bunlar genellikle burun açmak için de kullanılan preparatlardır ve anneler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır, kirpiklerde birikmiş çapaklar temizlenebilir.

Eğer göz nezlesi bir iki gün içerisinde düzelmezse, özellikle göz kapaklarında ve göz kürelerinde aşırı şişlik ile kızarıklık varsa, gözün kornea denilen saydam tabakasında geçmeyen beyaz bir leke fark ediliyorsa, acil olarak bir göz hekimine başvurulmalıdır. Bebeğinizde ne tür bir göz nezlesi olduğu, alerjik veya mikrobik olup olmadığı ancak muayene neticesinde belirlenebilir ve bu şekilde uygun tedavi başlanır.

GÖZ NEZLESİ GÖRME KAYBINA SEBEP OLUR MU? *

Göz nezlesi genellikle görme kaybına sebep olmamakla birlikte, özellikle virütik olan bazı konjonktivitler gözün kornea denilen saydam tabakasında lekeler oluşturabilmektedir. O nedenle belirtileri uzun süren, geçmeyen göz nezlesi durumlarında bebeğin bir göz hekimi tarafından değerlendirilmesi faydalı olacaktır.

İLGİLİ İÇERİKLER

  • Bebeklerde ishal neden olur, nasıl geçer? Bebeklerde ishale ne iyi gelir?
  • Bebeklerde ve çocuklarda ateş kaç olmalı? Ateşi düşürme yolları neler?
  • Bebeklerde besin alerjisi belirtileri nelerdir? İşte en alerjik 8 besin
  • Bebeklerde ishal kaç gün sürer? Anne sütü alan bebekler ne yapmalı?
  • Bebeklerde öksürük, hırıltı neden olur? Nasıl geçer?


İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bebeklerde göz nezlesi neden olur, belirtileri nelerdir? Kaç günde geçer?
Yorum Yap

444 SEO Reklam Yazılım Tasarım London Smartic Pro Agency Kurumsal SEO Hizmetleri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İzmir Tempo ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!