ABD ile uzay rekabetine giren Çin yeni minerallerin keşfinden sonra ay programını genişletmeyi planlıyor.
Kamu televizyonu CCTV’ye konuşan Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) yetkilisi Liu Jizhong ülkesinin 10 yıl içinde üç insansız ay misyonu planladığını söyledi.
CNSA, Ulusal Nükleer Kurumu (CNNC) ve Atom Enerjisi Otoritesi’nden (CAEA) yetkililer, düzenledikleri basın toplantısıyla yeni mineralin keşfini duyurmuştu. 2020’de Ay’a fırlatılan Çang’ı-5 keşif aracının topladığı kaya ve toprak örneklerinde bulunan fosfat minareline “Çangızit-(Y)” adı verildi.
Ay’dan toplanan bazalt kayaçlarda tespit edilen Çangızit-(Y) minerali, Uluslararası Mineroloji Birliği Yeni Mineraller, Terimler ve Sınıflandırma Komisyonu tarafından doğrulanarak kayıtlara geçti. Çangızit-(Y), bugüne dek Ay’da keşfedilen 6. yeni mineral oldu.
Çin’den önce ABD ve Rusya, Ay yüzeyinden kaya ve toprak numuneleri toplayarak yeni minerallerin keşfine öncülük etmişti.
Çin’in ay keşif programı
Çin, 2019’da “Çang’ı 4” robotik aracını Ay’ın karanlık yüzüne indirerek bunu başarabilen ilk ülke olmuştu. Ay’ın yüzeyinden örnek toplaması planlanan “Çang’ı 5” aracı ise 24 Kasım 2020’de uzaya fırlatılmış, topladığı 1,73 kilogram kaya ve toprak örnekleriyle 16 Aralık 2020’de Dünya’ya dönmüştü.
Çin, Ay’ın karanlık yüzüne keşif aracı indirdiği Çang’ı 4 ile yüzeyden kaya ve toprak örnekleri toplayan Çang’ı 5 görevlerinin ardından 2023-2024 yıllarında yeni numune toplamayı amaçlayan Çang’ı 6 ve Ay’ın güney kutbunda keşif faaliyeti yürütmeyi amaçlayan Çang’ı 7 görevlerini planlıyor.
Öte yandan 2030’da Ay’a insanlı uzay görevi gerçekleştirmek de ülkenin hedefleri arasında.
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.