1. Market Value (MV)
Piyasa değeri anlamını taşır ve bir coin’in dolaşımdaki toplam arzının, piyasa fiyatı ile çarpılmasıyla sonuca ulaşılır.
2. Realized Value (RV)
“Gerçekleşmiş Değer”, Piyasa değeri’nin kriptopara ekosistemindeki eksikleri düşünülerek ortaya çıkmış bir veridir ve işlem çıktılarının en son hareket ettiği andaki değeri dikkate alınır.
Alttaki tabloda Bitcoin’in gerçekleşmiş piyasa değeri’nin grafiğini göreceksiniz. Bu değer onchain tarafında çok kullanılan ve değer verilen bir veridir ve bir çok indikatör bu veriyi kullanmaktadır.
Realized value, yeni fiyat hareketlerine göre, uzun süredir hareket etmeyen coinlere göre devamlı hareket eden bir veri seti halindedir.
Dolayısıyla piyasa değeri hesaplamasında olduğu gibi kaybolmuş, satış ihtimali çok çok azalmış, hareket etmeyen coinleri daha az hesaba katarak daha sağlıklı bir dip-tepe arayışında olmamız açısından bize yol gösteren yardımcı bir indikatördür.
Kripto piyasası devamlı gelişim halindedir ve 2009-2013 , 2013-2015, 2016-2019, 2019-2022 gibi farklı dönemlere ayrılabilir.
İlk yıllar çok ucuz fiyatlarla ve yüksek volatiliteyle hareket eden bir ürünken piyasa adaptasyonu arttıkça (vadeli piyasalar,opsiyon piyasaları, stablecoinler, defi-nft-metaverse…) gibi farklı araçlarla bu kısa tarihi boyunca desteklenmiştir.
Son dönemini ise daha olgun ama makro piyasalardan etkilenen, kurumsallaşmanın arttığı bir dönem olarak tanımlayabiliriz.
Dolayısıyla biz de bu dönüşümleri mutlaka gelecek öngörülerimizde hesaba katmalıyız.
2016-2019 yukarıdaki tablodan da görebileceğiniz gibi; belirli bir düzlemde hareket eden fiyat hareketleri görüyoruz. Dolayısıyla bu kısma yoğunlaşmakta fayda görüyorum.
Aşağıdaki tabloda 2016-2019 arasında MVRV oranı olasılık histogramlarına bakarak fiyatın MVRV grafiğinde nerelerde yoğunlaştığını ve % kaç ihtimalle bu bölgeleri ziyaret ettiğini görebiliyoruz.
Şimdi o tabloya göre 2016-2019 yılları arasındaki MVRV oranı ve bize gösterdiği diplere tepelere bakalım aşağıdaki tablodan.
Yukarıdaki tabloları inceleyince ve olasılık histogramlarıyla birleştirince elimizde oldukça değerli ve uzun vadeli yatırımcılar için mantıklı olabilecek önemli alım ve satım bölgelerini görebiliyoruz.
Gene olasılık hesaplarıyla kendimize uzun vadeli fiyat aralıkları da belirleyebiliyoruz.
Şimdi geçmişi anladığımıza göre önümüze bakalım;
Uzun vadeli bakış açısıyla baktığımızda önümüzdeki dönemlerde değerli alım bölgeleri ve değerli satış bölgelerini görebiliyoruz.
Şu an bir düşüş trendinde olduğumuz hesaba katıldığında en yüksek ihtimalin %30 ile 35K seviyesinde belirdiğini unutmamamız lazım.
Aynı şekilde bu değerli bölgelerden alım yapabilen yatırımcıların da, uzun vadelerde çok karlı rakamlardan yatırımlarını realize ettiğini ya da etme fırsatı elde ettiğini aklımızda bulundurmak gerekir.
Bir yatırımcı için ki özellikle uzun vadeli bir yatırımcı için en önemli şey sabırla doğru seviyeleri, portföy dengesini doğru kurarak beklemektir.
Trende kafa tutmamak, daima cebinde nakit bulundurmak, tek bir bölgeye odaklanmamak ve her senaryo için doğru stratejiyi belirlemektir.
En nihayetinde de hiç bir hesabın %100 sonuç getirmeyeceğini bilmektir.
Özel haberler, analizler, her türlü soru ve tartışma için Telegram grubumuzu ve Twitter hesabımızı hemen takip edin! Ayrıca Android Uygulamamız‘ı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.