Kemoterapi, insan vücudunda anormal çoğalan ve sağlıklı dokulara zarar veren hücrelerin, hem büyümesinin hem de çoğalmasının önüne geçen bir tedavi yöntemi olarak öne çıkıyor. Ağız yolu, damar içi ve kas içi ya da direkt olarak tümörün olduğu organa uygulanabilen kemoterapi tedavisinin hastaya özgü belirlendiğini dile getiren Bayındır Söğütözü Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ece Esin, kemoterapi uygulamaları hakkında detaylı bilgi aktardı.
Bazı hastalık tiplerinde tek başına kemoterapiyle tam bir iyileşme sağlanabiliyorken, bazılarında ise kemoterapi diğer tedavi yöntemleri ile birlikte art arda ya da eş zamanlı olarak uygulanabiliyor. Bu tedavi yöntemlerinin uygulama şekilleri hastalığın tipine, evresine, hastanın diğer sağlık sorunlarına ve yaşına bağlı olarak farklılıklar gösteriyor. Standart olarak kabul edilebilecek kemoterapi ajanları, temel olarak anormal bölünen hücreleri hedef alıyor, bu hücrelerin çoğalmasını durdurmayı ve yok etmeyi amaçlıyor.
KEMOTERAPİNİN YAN ETKİLERİ NELERDİR? *
Kanserli hastaya standart kemoterapi ile fayda sağlamak mümkünken, en büyük endişe yaşanabilecek yan etkiler ile ilgili oluyor. Direkt olarak damar yolu ile vücutta dolaşması için kana verilen kemoterapi vücutta yayıldığı noktalardaki tümör hücrelerine etki edip zararlı hücrelerin ölmesini sağlarken aynı anda dolaşımla birlikte beyinden kalbe önemli birçok organda da eş zamanlı olarak gezindiği için sağlıklı hücreler üzerinde de istenmeyen yıkıcı etkiye sebep olabiliyor. Kemoterapi ilacının etkili olabilmesi için yalnızca damar yoluyla değil bazen de ağız yoluyla verilerek etkili ve güvenli bir sonuç elde edilebiliyor.
KEMOTERAPİ HANGİ YOLLAR İLE UYGULANIR? *
Ağız yoluyla (tabletler ve kapsüller)
Bazı kemoterapi ilaçları ağızdan kullanılabilmek üzere geliştiriliyor. Bu ilaçlar da damardan kullanılan ilaçlar kadar etkili ve aynı zamanda da damardan uygulanan tedaviler kadar da yan etkiye sahip oldukları için bu ilaçların nasıl kullanılacağına, ne kadar süre ile alınacağına ve ne tür yan etkiler oluşturabileceğine dikkat edilmesi gerekiyor.
Damar yoluyla (ampul ve flakonlar)
Bu ilaçlar damar yoluna doğrudan verilebildiği gibi bazen de serum içinde sulandırılarak uygulanıyor. Damar yolu ile tedavi uygulamalarında hastanın genellikle hastaneye yatması gerekmiyor. Ancak ilaç verme süresi uzun olan bazı yoğun tedavilerde, hastanın ilaç uygulaması için hastaneye yatması gerekebiliyor. Damar yolu ile uygulanan bu ilaçlar, damardan geçerken tahrişe ya da damar dışına sızdığında bölgesel doku hasarına sebep olabildiğinden büyük bir dikkat ile kullanılması gerekiyor. Uzun süreli ve sık kemoterapi alan hastalarda damar yolu sorunları ortaya çıkabildiğinden, bu hastalara kateter ve port adlı cihazlar takılarak, tedavi bu araçlar aracılığı ile gerçekleştiriliyor.
Bölgesel yolla
Kemoterapi ile tedavi edilmek istenen bölgeye doğrudan ilaç uygulanabiliyor. Karın boşluğu, akciğer boşluğu, idrar torbası, kalp çevresi ve beyin-omurilik çevresine özel iğneler ile ilaç uygulaması yapılabiliyor.
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.