1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Bebeklerde orta kulak iltihabı belirtileri nelerdir? Ne iyi gelir, nasıl geçer?

Bebeklerde orta kulak iltihabı belirtileri nelerdir? Ne iyi gelir, nasıl geçer?

bebeklerde-orta-kulak-iltihabi-belirtileri-nelerdir?-ne-iyi-gelir,-nasil-gecer?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bebeklerde ve çocuklarda huzursuzluk yaratan rahatsızlıklardan biri de orta kulak iltihabının görülmesidir. Ateş, kulak ağrısı gibi belirtiler veren orta kulak iltihabının detayları ailelerin en merak ettiği hastalıklardan biri. Peki, bebeklerde orta kulak iltihabı neden olur? Orta kulak iltihabı tedavisi nasıl olur? Antibiyotik kullanımı çözüm olmazsa ne yapılmalı? Ameliyat hangi durumlarda gerekli? Kulak tüpü takılan çocuklar neye dikkat etmeli? Acıbadem Ataşehir Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Serap Şahin Önder anlatıyor…

BEBEKLERDE ORTA KULAK İLTİHABI NEDEN OLUR? *

Bebeklerde ve çocuklarda orta kulak iltihabı genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında ve sonrasında meydana gelir. Soğuk algınlığı, gribal enfeksiyon, sinüzit gibi enfeksiyonlar sırasında burun kanalları tıkanır. Orta kulak drenajını sağlayan östaki tüpü bu durumdan olumsuz etkilenir ve dolayısıyla orta kulak drenajı bozulur. Böylece orta kulak enfeksiyonları meydana gelir.

BEBEKLERDE ORTA KULAK İLTİHABI NASIL GEÇER? *

Orta kulak efeksiyonları sırasında şiddetli kulak ağrısı ve ateş yüksekliği sıklıkla görülür. Bu gibi durumlarda, ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçların verilerek çocuğun rahatlatılması gereklidir. İlaca rağmen 39 derecenin üzerinde seyreden ateş, ısrar eden şiddetli (uyutmayan) kulak ağrısı ve kulaktan iltihabi akıntı orta kulak iltihabının ciddi olduğunu gösteren bulgulardır. İki yaşından küçük çocuklarda antibiyotik tedavisi başlanmalıdır. İki yaşından büyük çocuklarda her iki kulak da ağrı olsa bile ateşi 39 dereceden az ise 48 saat ateş düşürücü ve ağrı kesici ile hasta rahatlatılıp antibiyotik tedavisi verilmeden iyileşmesi mümkün olabilir. Bu bekleme süresi sonrası şikayetlerin devam etmesi veya artması durumunda kulak burun boğaz hekimine başvurmanız gerekmektedir.

SIK TEKRARLAYAN ORTA KULAK İLTİHAPLARINDA NE YAPMALI? *

Bu durumda orta kulak enfeksiyonunun neden sık tekrarlandığı araştırılmalıdır.  Geniz etinin büyük olması, kronik sinüzit varlığı mutlaka araştırılmalıdır. Çocuğun üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında burun deliklerinin açık tutulması için erken tedaviye başlanmalıdır.  Buna rağmen orta kulak iltihabı sık görülüyorsa çocuğun kulağına tüp takılması gerekebilir.

ANTİBİYOTİK KULLANIMI ÇÖZÜM OLMAZSA NE YAPMALI? *

Antibiyotik kullanımı orta kulak iltihabının iyileşmesini sağlar. Fakat sık orta kulak iltihabı gelişmesi durumunda kulak zarına tüp takma ameliyatı yapılması gerekebilir.

AMELİYAT HANGİ DURUMLARDA GEREKLİ? *

Orta kulak iltihabı iyileşse bile orta kulakta sıvı birikimi devam edebilir. Bu durumda eğer sıvı birikimi 3 aydan fazla sürerse kulak zarına tüp takılma ameliyatı gerekir. Konuşma gecikmesi olan ve her iki kulağında sıvı birikimi olan çocuklarda 3 ayı beklemeden tüp takılması önerilmektedir. Çünkü konuşmasının gelişmesi için biran önce tüp takılıp hastanın normal duyması sağlanmalıdır.  Ayrıca yılda 4 veya daha fazla, 6 ay içinde 3 veya daha fazla orta kulak enfeksiyonu geçiren çocukların kulağına tüp takılması gerekebilir.

BEBEKLERDE KULAĞA TÜP KAÇ YAŞINDA TAKILIR? *

Tüp takılması için belli bir yaş sınırı olmamakla birlikte 2 yaşından sonra ameliyat edilmesi önerilmektedir.

KULAĞINA TÜP TAKILAN ÇOCUKLAR NELERE DİKKAT ETMELİ? *

Kulak zarına tüp takılan çocuklarda ameliyattan sonra ilk hafta kulak akıntısı olabilir. Bu beklenen bir durumdur.  Fakat daha sonraki süreçte iltihaplı kulak akıntısı olursa bir kulak burun boğaz doktoruna başvurması gereklidir. Kulak zarındaki tüp orta kulak ile dış kulak arasında bağlantı sağladığı için kulağa kirli su kaçırılması enfeksiyona yol açabilir. Dolayısıyla duş sırasında, havuz ve denize girerken kulak tıkacı veya vazelinli pamuk kullanılması önerilmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda kulağa temiz suyun temas etmesinin enfeksiyona yol açmadığı savunulmaktadır. Fakat havuz suyu, duş alırken kullanılan su, deniz suyunun temizliğinden emin olmak oldukça güçtür. Dolayısıyla tıkaç kullanarak su geçişini önlemek en güvenli yöntemdir.

SIK ORTA KULAK PROBLEMİ OLAN ÇOCUKLARIN BESLENMESİ NASIL OLMALI? *

Anne sütü alan çocuklarda orta kulak enfeksiyonu görülme riski azalmaktadır. Bebeğin yatar pozisyonda beslenmesi orta kulak enfeksiyonu riskini artırabilir. Bununla birlikte yenilen yiyecekler ile orta kulak enfeksiyonları arasında herhangi bir ilişki ortaya konulamamıştır.  Bebeğe anne sütü verilmesi ve dik pozisyonda beslenmesi orta kulak sorunlarını azaltmakta etkilidir.

İLGİLİ İÇERİKLER

  • Bebeklerde göz nezlesi neden olur, belirtileri nelerdir? Kaç günde geçer?
  • Bebeklerde ishal neden olur, nasıl geçer? Bebeklerde ishale ne iyi gelir?
  • Bebeklerde ve çocuklarda ateş kaç olmalı? Ateşi düşürme yolları neler?
  • Bebeklerde besin alerjisi belirtileri nelerdir? İşte en alerjik 8 besin
  • Bebeklerde ishal kaç gün sürer? Anne sütü alan bebekler ne yapmalı?
  • Bebeklerde öksürük, hırıltı neden olur? Nasıl geçer?


İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bebeklerde orta kulak iltihabı belirtileri nelerdir? Ne iyi gelir, nasıl geçer?
Yorum Yap

444 SEO Reklam Yazılım Tasarım London Smartic Pro Agency Kurumsal SEO Hizmetleri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İzmir Tempo ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!