Omurga üstünde meydana gelebilecek en küçük bir yanlış hareket bile bu benzersiz yapının bozulması ile sonuçlanabilmektedir. Öne veya arkaya doğru gerçekleşen bu kayma durumu, tıp dilinde spondilolistezis, halk dilinde ise bel kayması olarak bilinmektedir. Omurga yapısında meydana gelen bel kayması, çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleşebiliyor. Bel kayması belirtileri neler? Korunmak için neler yapılması gerekir? Bel kayması tedavisi nasıl olur? Fizyoterapist Necdet Döner bel kaymasına dair merak edilenleri anlattı.
Bel kayması nedir?
Omurlar yukarıdan aşağıya doğru sıralanmış yapılardır. İki omurun birbiri üzerinden kayması omurganın diziliminin bozulması ve omurilikten çıkan sinirlere bası yapması sonucu kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen klinik bir tablo olarak tanımlanabilir.
Bu omurların öne veya arkaya doğru kayması sonucu gelişen rahatsızlığa tıbbi olarak spondilolistezis halk arasında ise bel kayması olarak bilinmektedir. Öne doğru kaymasına anterolistezis, arkaya doğru kaymasına retrolistezis denir.
Genellikle öne doğru kayma görülür. Bu durum deformiteye sinir köklerinin sıkışmasına veya spinal stenoza(kanal daralmasına) neden olabilir. Bu durumda kişide bel ağrısı kalça ağrısı gibi şikayetler meydana getirir. Bel fıtığı ile karıştırılmaması gerekmektedir.
Bel kayması nedenleri nelerdir? *
Bel kaymasının direkt olarak şu sebepten ötürü demek çok zor olur. En sık görülen sebebi ise bel omurlarının tekrarlayıcı zorlanmalara maruz kalması diyebiliriz. Genel olarak bel kaymasının nedenlerini sıralayacak olursak;
- Travma
- Doğumsal anomali
- Yanlış duruşa sahip olma
- Yaşlanmaya bağlı
- Bel bölgesini gereğinden fazla zorlama gibi nedenleri sayabiliriz.
Bel kayması belirtileri nelerdir? *
Bel kayması belirtilerinde en önemli şikayet kişilerde oluşan bel ağrısıdır. Bununla beraber kalça ağrısı, bacaklara kramp girmesi, alt ekstremite bölgesinde karıncalanma uyuşma gibi belirtiler gözlemlenebilmektedir.
Bel kayması kimlerde görülür? *
Bel kayması özellikle ağır işte çalışan, ağır spor yapan kişilerde görülmektedir. Yanlış duruşa sahip olan kişilerde özellikle masa başı çalışan kişilerde de görülebilmektedir.
Bel kaymasından korunmak için neler yapılmalıdır? *
Bel kayması riskini en aza indirmek için bel bölgesinin tekrarlayıcı zorlanmaları en aza indirmemiz gerekmektedir. Bununla beraber bel bölgesi kaslarını güçlendirmemiz gerekir doğru duruş ile belin fizyolojik kıvrımının bozulmasını engeller fazla yük binmesini engelleriz. Böylelikle bel kayması riskini en aza indirmiş oluruz.
Bel kaymasında ameliyatsız tedavi yöntemleri nelerdir? *
Bel kayması için önce hekiminize başvurmanız gerekir. Hekim onayıyla beraber fizyoterapi, manuel terapi, fizyoterapist eşliğinde kişiye özel egzersiz programı ve kinezyolojik bantlama teknikleriyle bel kayması tedavisi yapılabilir. Ameliyatsız tedavi yöntemlerinden herhangi bir netice alınamaması durumunda ise cerrahi gerekebilir. Kişide kas güçsüzlüğü ve ciddi derecede bacak ağrısı sinirde fonksiyon kaybı varsa cerrahi durum gerekebilir.
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.