Bilim insanları tarafından geliştirilen yeni bir zar bazlı solunum maskesinin, SARS-CoV-2 spike proteinlerini onlarla temas ettiğinde yakalayabileceği ve devre dışı bırakabileceği duyuruldu. Bu sivri proteinler, virüsün vücuda girdikten sonra konakçı hücrelere girmesine izin veren yapılar.
Sciencealert’in haberine göre, yapılan testlerde havadaki parçacıkların neredeyse yüzde 99’unun yeni maske tarafından filtrelenebildiği ve bunun da kullanıcılara ekstra bir koruma sağlayabildiği görüldü.
Kentucky Üniversitesi’nden kimya mühendisi Dibakar Bhattacharyya, “Bu yeni malzeme, N95 maskesinin yaptığı gibi virüsü filtreleyebilir, ancak aynı zamanda onu tamamen devre dışı bırakan antiviral enzimler içerir” diyor.
Araştırmacılar, sentetik parçacıklar üzerinde hareketsiz hale getirilmiş SARS-CoV-2 spike proteinlerini kullanarak maskeleri test etti. Maske, koronavirüs boyutundaki aerosollerin geçmesini durdururken, temastan sonraki 30 saniye içinde sivri proteinleri de yok etti.
Ekibe göre, bu zarı kullanan bir maske, nefes alabilirliği etkilemeden birkaç gün boyunca günde iki saat takılabilir.
Araştırmacılar, makalelerinde “Aerosol haline getirilmiş virüs parçacıklarını filtreleyebilen, yakalayan ve devre dışı bırakabilen düşük hava akımı direncine sahip akıllı filtreleme malzemelerinin yenilikçi gelişimi muazzam faydalar sağlayabilir” diye yazıyor .
Haberde, “Yeni maskenin sunduğu koruma faktörü, partiküllerin yüzde 95’ini filtreleyebildiği (adından dolayı) sertifikalandırılmış N95 maske standardından daha yüksek. N95 maskelerinde üç veya dört fiber katman ve ayrıca elektrik yüklü bir filtre katmanı bulunur” deniliyor.
Ancak araştırmacılar bu materyalin ne zaman günlük hayatta kullanılabileceği, ne zaman piyasaya çıkabileceğine dair bir bilgi verilmedi.
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.