1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Karpuz tüketirken 6 kurala dikkat

Karpuz tüketirken 6 kurala dikkat

karpuz-tuketirken-6-kurala-dikkat
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karpuz tüketimi, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına destek olurken, kalp ve kanser hastalıklarından korunmada da fayda sağlar. Ancak karpuz tüketirken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. İşte bunlardan bazıları…

Karpuzun sağlığımız açısından önemli bir yeri var. Hem sindirim sisteminine faydalı hem de kalp ve kanser gibi hastalıklardan koruyor. Aynı zamanda böbrek ve cilt sağlığımız üzerinde önemli işlevler üstlenen karpuz, uykusuzluğa karşı da savaşıyor.

Lezzeti ve bol su içeriğiyle yaz aylarının en favori meyvelerinden olan karpuz, A ile C vitaminleri, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin yanı sıra likopenden de zengin olması sayesinde sofralarımıza adeta sağlık taşıyor.

Ancak karpuz tüketirken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelikkarpuz tüketirken sağlığımızı riske atmamak için dikkat etmemiz gereken altı kuralı anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

İşte bunlardan bazıları…

YANINDA MUTLAKA PROTEİN TÜKETİN

Karpuz, elma, armut ve muz gibi meyvelerden farklı olarak uzun süreli tokluk sağlamıyor, mideyi şişirerek kısa süreli doygunluk hissetmenize yol açıyor. Bu nedenle karpuzun yanında peynir gibi protein kaynağı ya da ceviz, badem ve fındık gibi yağlı tohumları tüketmeniz hem daha uzun süre tok kalmanıza hem de tükettiğiniz karpuz porsiyonunun kontrollü olmasına yardımcı olacaktır.

KARPUZ PEYNİR İKİLİSİNE DİKKAT!

Karpuz denildiğinde hemen hepimizin aklında ilk olarak peynir geliyor. Zira karpuz-peynir yaz aylarında ara öğünlerin vazgeçilmez ikilisini oluşturuyor. Uzun süreli tokluk sağlamayan karpuzun yanında iyi bir protein kaynağı olan peynir tüketmeniz kan şekerini dengeleyerek doygunluk, dolayısıyla porsiyon kontrolü sağladığı için aynı zamanda da faydalı. Ancak günlük tuz tüketiminin artmaması için ara öğünde bir porsiyon az tuzlu peynirle bir porsiyon (yaklaşık 200 gram) karpuz miktarını aşmayın.

ÇEKİRDEKLERİNİ ATMAYIN

Karpuz çekirdeklerinin de karpuz gibi sağlığa birçok olumlu etkisi var. Vitamin, mineral ile yağın yanı sıra içerdiği cucurbocitrin adlı madde sayesinde kan basıncının düşmesine ve böbreklerin temizlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor. Çekirdeği karpuzla birlikte çiğ halde tüketemiyorsanız kuruttuktan sonra kuruyemiş şeklinde de yiyebilirsiniz. 

KARPUZ SUYUNU TERCİH ETMEYİN

Glisemik indeksi yüksek olan, dolayısıyla fazla miktarda yenildiğinde kan şekerini hızla yükseltme riski taşıyan karpuz, meyve suyu veya smoothie şeklinde tüketildiğinde kan şekerinin düzenlenmesinde sorun oluşturabilir.

Bunun nedeni de karpuz suyu olarak tüketildiğinde karpuzun porsiyon miktarının artması. Smoothie’lerde de hem ekstra başka besinlerin eklenmesi hem de yine bir sıkma işlemi uygulandığı için porsiyon miktarı, dolayısıyla kalori içeriği artıyor. Meyve suyunda C vitamini ve lifin büyük bir kısmının kaybolduğunu da göz önünde bulundurarak, karpuzu meyve şeklinde tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır.

KESMEDEN ÖNCE BUZDOLABINA KOYMAYIN

Karpuzu oda sıcaklığında bütün halinde tutmanız içeriğindeki antioksidan miktarının artmasına fayda sağlıyor. Bu nedenle karpuzu kesme zamanı gelmeden buzdolabına koymayın.

Kestikten sonra üzeri kapalı bir şekilde buzdolabında 3-4 gün muhafaza edebilirsiniz. Bozulmaması için bitiremediğiniz karpuzları ezerek posa haline getirdikten sonra dondurup, limonata tariflerinde değerlendirebilirsiniz.

ANA ÖĞÜN DEĞİL, ARA ÖĞÜN OLSUN

Karpuzun yapısında işlenmemiş, doğal şeker var. Büyük bir bölümü sudan oluşsa da, 100 gramında yaklaşık yedi gr karbonhidrat mevcut. İçeriğindeki karbonhidrat nedeniyle glisemik indeksi, yani kan şekerini yükseltme hızı yüksek olduğu için ideal porsiyon miktarı aşıldığında özellikle diyabet hastalarının sağlığını tehdit edebiliyor.

Fazla tüketimi içerdiği karbonhidrat nedeniyle göbek çevresinde ve karaciğerde yağlanmaya da neden olabiliyor. Yine içeriğindeki fodmap nedeniyle sindirim sistemi de etkilendiği için şişkinlik ve gaz gibi problemler de gelişebiliyor. Bu nedenle porsiyon miktarının artması nedeniyle karpuzu ana öğün olarak değil, ara öğün olarak tüketmeye özen gösterin.

  • Etiketler :
  • Haberler –
  • Karpuz
  • N-Life Sağlıklı Yaşam
  • N-Life
  • Sağlık


İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Karpuz tüketirken 6 kurala dikkat
Yorum Yap

444 SEO Reklam Yazılım Tasarım London Smartic Pro Agency Kurumsal SEO Hizmetleri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İzmir Tempo ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!