Deltacron nedir? sorusu potansiyel yeni bir COVID-19 varyantı tespit edilmesinin ardından merak konusu oldu. Peki deltacron konusunda endişelenmeli miyiz? Kaç deltacron vakası görüldü? İşte detaylar…
DELTACRON NEDİR? *
Delta ve omikron varyantlarının bir kombinasyonu olan varyanta “Deltacron” adı verildi. Paris’teki L’Institut Pasteur’deki virologlar tam genomik dizisini Salı günü uluslararası covid veri tabanı GISAID’e sundu, yani deltacron, bir varyant olarak resmen onaylandı.
Dünya Sağlık Örgütü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yeni COVID-19 varyantının Fransa, Hollanda ve Danimarka’da tespit edildiğini açıkladı. Yakında MedRxiv araştırma sitesinde yayınlanacak yeni bir rapora göre, varyanta ABD’de de rastlandı.
Araştırmaya göre, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ile birlikte çalışan Kaliforniya merkezli San Mateo laboratuvarı Helix, 22 Kasım – 13 Şubat tarihleri arasında ABD genelinde toplanan 29.719 pozitif COVID-19 örneğini inceledi.
Washington Üniversitesi Tıp Merkezi ve test şirketi Thermo Fisher Scientific araştırmacılarından oluşan ekip, delta ve omikron genetik materyalinin kombinasyonundan oluşan, deltacronun farklı versiyonlarını içeren iki enfeksiyon buldu. Yirmi başka enfeksiyonda hem delta hem de omicron varyantları vardı, bir vakada ise delta, omicron ve Deltacron vardı.
DELTACRON İÇİN ENDİŞELENMELİ MİYİZ? *
Pandeminin şimdiye kadarki en güçlü iki koronavirüs versiyonunu birleştiren bir varyant olasılığı, özellikle Delta diğer varyantlardan daha şiddetli olduğu ve Omicron oldukça bulaşıcı olduğu için korkutucu gelebilir. Ancak bilim adamları, insan popülasyonunda artık her iki varyanta karşı önemli bir bağışıklığın olduğunu vurguluyor, bu nedenle bunun aşılar için bir tehlike oluşturacağını düşünmek için hiçbir neden yok.
Uzmanlar deltacron varyantı konusunda endişelenmek için çok erken olduğunu söylüyor. Helix’in baş bilim sorumlusu William Lee, delta ve omicron gibi daha önceki varyantlarla karşılaştırıldığında, bu yeni varyasyonun kolayca yayılma olasılığının düşük olduğunu söyledi.
Lee, USA TODAY’e verdiği demeçte, “Çok fazla yeni varyasyonun olmaması, gördüğümüz iki vakanın bile farklı olması, muhtemelen endişe verici düzeye çıkmayacağını gösteriyor” dedi.
ABD’li bulaşıcı hastalık epidemiyologu ve DSÖ’nün COVID-19 teknik sorumlusu Dr. Maria Van Kerkhove, şimdilik DSÖ’nün “epidemiyolojide herhangi bir değişiklik” görmediğini söyledi. Ve deltacron ile ilgili olarak, “virüsün şiddetinde herhangi bir değişiklik görmedik. Ancak devam eden birçok çalışma var.” diye konuştu.
Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu’nda epidemiyolog olan William Hanage de aynı fikirde: “Bu, yalnızca çok sayıda vaka üretiyorsa bir varyanttır” dedi. “Yani hayır, eğer çok sayıda vakaya neden olmuyorsa, insanların endişelenmesine gerek yok.”
İnsanların bu en son varyant hakkında endişelenmeleri gerekmese de, araştırmacılar deltacron’un gelişiminden bir şeyler öğrenebilirler. Lee, “Bu ilginç bir fenomen ve virüsün nasıl geliştiğini ve pandeminin nasıl devam ettiğini anlamamıza yardımcı oluyor” dedi.
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.