1- TCMB faizi sabit tuttu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk toplantısında piyasa beklentilerine paralel şekilde politika faizini yüzde 9’da tuttu. TCMB geçen toplantıda karar metninde yer verdiği mevcut politika faizinin yeterli olduğu ifadesini kullanmadı. Ocak ayı toplantısının karar metninde TCMB enflasyonda iyileşmelerin görülmeye başlandığını belirtti.
2- Kamuda sözleşmeli personele kadro teklifi yasalaştı
Kamuda çalışan 458 bin 615 sözleşmeliye kadro verilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
28 Kasım 2022’den önce sözleşmeli personel kapsamında çalışanlar memur kadrosuna geçebilecek. Memur kadrosuna geçmek isteyenler başvurularını kanun yürürlüğe girdikten sonra 30 gün içinde yapacak.
3- Ekonominin liderleri Davos’ta Bloomberg HT’ye konuştu
Dünya ekonomisinin ve siyasetinin nabzının attığı Davos Zirvesi’nde birçok önemli isim kritik mesajlar verdi. Bu etkili organizasyonu yerinde takip eden Bloomberg HT ekonominin liderleriyle zirve süresi boyunca söyleşiler gerçekleştirdi.
4- Fed Bej Kitap: Şirketler büyüme hakkında karamsar
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ekonominin nabzını tutan Bej Kitap anketine göre, ABD’li şirketler gelecek aylarda ekonomide sınırlı büyüme bekliyor.
Bankanın 12 şubesinden gelen analizlerle hazırlanan raporda, genel ekonomik faaliyetin kasım ayından bu yana değişim göstermediği belirtildi.
Gelecek aylarda ekonomide “az büyüme” beklendiğine işaret edilen raporda, bazı perakendecilerin tatil sezonunda daha güçlü satışlar yapmasıyla tüketici harcamalarının biraz arttığı aktarıldı.
5- Çin ekonomisi, 2022’de yüzde 3 büyüdü
Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) verilerine göre, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH), Ocak-Aralık 2022 döneminde, önceki yıla göre yüzde 3 artarak 121 trilyon yuana (yaklaşık 18 trilyon dolar) ulaştı.
Bu, Kovid-19 salgınının ilk etkilerinin hissedildiği 2020’deki yüzde 2,2’lik büyümenin ardından Çin’de 1976’dan bu yana kaydedilen en düşük yıllık hasıla artışı oldu.
6-İngiltere’de enflasyon yavaşladı ancak çift hanede kaldı
İngiltere İstatistik Ofisi’nin verilerine göre yıllık enflasyon Aralık’ta yüzde 10,5’e geriledi. Önceki ay enflasyon yüzde 10,7 olmuş, Ekim ayında ise yüzde 11,1 ile zirve yapmıştı. Bu yavaşlama, uzun zamanların en kötü yaşam maliyeti krizinin hafiflemeye başladığına işaret etti.
7- Japonya’da enflasyon 41 yılın zirvesinde
Dünyanın en uzun dönemli deflasyon yaşayan ülkesinde fiyatlar 41 yılın zirvesine yükseldi. Japonya’da tüketici fiyatları artışı aralık ayında yıllık yüzde 4’e ulaşarak yeni bir eşiği atladı. Çekirdek enflasyon da yüzde 4 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Yıllık enflasyonda 1976’dan bu yana en hızlı fiyat artışını kaydeden işlenmiş gıda ve yüzde 20’den fazla yükselen gaz fiyatları etkili oldu.
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.