Yargıtay 5. Ceza Dairesi, 27 Aralık’ta “futbolda şike davası” olarak bilinen davada eski Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 4 kişi hakkındaki beraat kararlarını onadı.
5. Ceza Dairesi, 36 sanıklı davadan dosyası ayrılan Aziz Yıldırım, Abdullah Başak, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Ahmet Çelebi’nin beraatlerine ilişkin yerel mahkeme kararına karşı, Trabzon Kulübü Derneği’nin temyiz istemini bugün karara bağladı. Böylece 3 Temmuz 2011’de başlayan yargılama süreci sona erdi.
Yargıtay’ın kararını, eski Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu Twitter hesabından kamuoyuna duyurdu:
3 Temmuz 2011 de başlayan, ceza yargılaması süreci bugün sona ermiştir.İst.13.Ağır Ceza Mahkemesinin Sn.Aziz Yıldırım,Sn.İlhan Ekşioğlu, ben ve yargılanan diğer dava arkadaşlarımız için vermiş olduğu BERAAT KARARI Yrg.5.Ceza Dairesi tarafından ONANMIŞTIR. Camiamıza hayırlı olsun.
— M.Şekip Mosturoğlu (@SntMSM) December 27, 2021
Fenerbahçe: Şimdi hesap zamanı
Fenerbahçe Spor Kulübü de Twitter hesabından açıklama yaptı:
ŞANLI TARİHİMİZE VE ALIN TERİMİZE SÜREMEZLER, SÜREMEDİLER, SÜREMEYECEKLER HİÇBİR LEKE!
? https://t.co/DBSUZNXKAq pic.twitter.com/W5Ls0ToGQx
— Fenerbahçe SK (@Fenerbahce) December 27, 2021
Aziz Yıldırım: Masumiyetimiz tescillendi
Aziz Yıldırım ve dönemin Fenerbahçe yöneticilerinden İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, Cemil Turan ve Tamer Yelkovan, 28 Aralık’ta Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin beraat kararına ilişkin ortak basın açıklaması yayımladı.
Yapılan yazılı açıklamada, “10 yıldır kanıtlamaya çalıştığımız ‘Masumiyetimiz’ Yargıtay’ın beraat kararlarını onaylamasıyla tescillenmiş oldu” ifadelerini kullandı.
Açıklamada, ” ‘Dokunma yanarsın’ tehdidi ile arkasına bakmadan çekip gidenleri, destek veriyormuş gibi gözüküp arkamızdan kurulan kumpasa yardımcı olanları da asla unutmayacağız. Şimdi Fenerbahçe’ye ve bizlere 10 yıldır bu acıları yaşatan tüm herkesin hesap verme vakti, sabırsızlıkla bekliyoruz!” denildi.
Ali Koç: Fenerbahçe Spor Kulübü’nün tarihi günlerinden biri
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ise 27 Aralık’ta FBTV’de yaptığı açıklamada bugün bekledikleri kararın çıktığını söyledi, “27 Aralık 2021 tarihi Fenerbahçe Spor Kulübü’nün tarihi günlerinden biridir” dedi.
Ali Koç, “Bugün hukuksuzluğa karşı hukukun galip geldiği gündür. İyi olanlar, hak edenler, hakkı yenenler kazanmıştır. Bugünden başlamak üzere önümüzdeki günlerde anlatacağımız çok şey var. O günleri hatırlamakta fayda var. Ülkemizde 1 yıl, başka ülkelerde 10 yıla tekabül ediyor. 10 yılda o kadar çok şey yaşandı ki, önce taraftarlarımıza ve sonra tüm Türkiye’ye hatırlatmakta fayda var” diye konuştu.
Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu camianın başkan Aziz Yıldırım önderliğinden nasıl kenetlenerek kulübünü ipten almasının müthiş bir hikayesi vardır. “Sayın Aziz Yıldırım’a, Sayın Şekip Mosturoğlu’na, Sayın İlhan Ekşioğlu’na, Sayın Tamer Yelkovan’a, Sayın Cemil Turan’a ve diğer 16 kişiye geçmiş olsun diyorum.”
Yargıtay kararında, iletişimin tespiti kararlarının ardından alınan ses kayıtlarının Aziz Yıldırım tarafından kabul edildiği ancak Yıldırım’ın bu ikrarının hukuka uygun şekilde tespit edilmediği belirtildi.
Kararda, bu nedenle iletişimin tespiti kararlarının, delil olarak değerlendirilemeyeceği ifade edildi:
“Hukuka aykırı nitelikteki bu deliller dışlanarak mevcut delillerin değerlendirilmesi suretiyle Aziz Yıldırım, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve İlhan Yüksel Ekşioğlu’nun atılı şike ve teşvik primi suçlarından mahkumiyetlerine dair hükümlerin, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 323/1 maddesi gereğince iptali ve hükümlülerin isnat edilen suçlardan beraatlerine ilişkin yerel mahkeme kararlarında bir isabetsizlik görülmemiştir.”
Yargıtay 5. Ceza Dairesi, diğer sanık Selim Kımıl hakkında Giresun FM’in sahibi Mustafa Cici’ye yönelik tehdit suçundan verilen mahkumiyet hükmünün temyizini de karara bağladı. Daire, Kımıl’ın avukatının temyiz istemini reddederek tehdit suçundan mahkumiyet kararını onadı.
- ‘Futbolda şike davası’nda Aziz Yıldırım dahil 23 sanık beraat etti
- ‘Futbolda Şike Kumpası’ Davası: Süreç nasıl başladı, Fenerbahçe’nin cezalara tepkisi ne oldu?
Ne olmuştu?
Aziz Yıldırım ve diğer sanıklar, dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün talimatıyla 3 Temmuz 2011’de başlayan soruşturma ve 2 Temmuz 2012’de sonuçlanan davada hapis cezası aldı, bu cezalar da Yargıtay tarafından onandı.
Yıldırım, kendisine ve kulübüne kumpas kurulduğunu kaydederek 2014’te yeniden yargılanma talebinde bulundu. Bu talep, 23 Haziran 2015’te kabul edildi.
İstanbul 13′üncü Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yargılama sonunda, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve 36 sanığın, “şike yapmak” ve “örgüt kurmak” suçlamasından beraatine karar verdi.
Ancak Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi, 2 Ocak’ta temyiz incelemesini tamamlayarak İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararlarını “usul eksikliği” nedeniyle bozdu.
36 sanık hakkında verilen beraat kararlarının usulden bozulduğu dava 16 Temmuz’da yeniden görülmeye başlanmıştı.
İzmir Tempo sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.